Visning och samtal: Pornland – hur porren kapar vår sexualitet

Lördag 14.30, potatiskällaren

“PORNLAND – hur porrindustrin kapar vår sexualitet” är filmen ALLA borde se. Under festivallördagen visar vi den i samarbete med Tjejjouren Luleå och Män för kärlek – Mot våld i nära relation.

Ta med dig din kompis, din partner, din tonåring och ta chansen att bli både berörd och omskakad.

Filmen är 35 minuter, efteråt samtalar vi tillsammans med en manspanel bestående av musikerna Dennis Kalla och Jonatan Lundberg samt representanter från nätverket Män för kärlek – mot våld i nära relation. Filmen rekommenderas från gymnasiet och uppåt.

VAD HANDLAR FILMEN OM?

Från att ha befunnit sig i samhällets marginaler har nu pornografin blivit mainstream i amerikansk kultur. Från internetporr till MTV bombarderas vi med sexualiserade bilder av kvinnor. Det formar våra könsidentiteter, vår kroppsuppfattning, och speciellt våra intima relationer.

I den här dokumentären får vi ta del av Gail Dines forskning kring den gigantiska porrindustrin och hur den påverkar oss. I direkt motsats till påståenden om att porr har lett till en friare sexualitet, avslöjar Dines en massproducerad syn på sex som är djupt sexistisk och destruktiv. En vision som begränsar vår förmåga att skapa äkta, jämställda relationer fria från våld och förnedring.

Kan de dominerande bilderna och berättelserna som sprids av porrindustrin skapa ett genussystem som undergräver jämställdheten och uppmuntrar våld mot kvinnor? Hur kommer de pojkar och flickor som växer upp i dag att påverkas av den porr som nu finns så lättillgänglig?

pornlandbanner