SAMTAL: KROPP, KONST, MOTSTÅND, FÖRÄNDRING & FRAMTID

Lördag 12.00, Flickrummet

STINA WOLLTER är konstnär, radioprofil, föredragshållare, sångerska, textförfattare och Instagramaktivist. På sitt Instagramkonto med närmare 150 000 följare kämpar hon mot skönhetsideal och för människans rätt att få vara sig själv.

Genom att visa på motbilder och synliggöra näthatet hon utsätts för när hon utmanar de rådande normerna vill hon ge sina följare verktyg för att själva göra motstånd.
Med sina dansvideos, humor, och skarpa texter har kontot blivit en oas för Stinas följare att hämta kraft ifrån, och själv har hon blivit en förebild för många.

“Ja, det är underbart att höra att de får kraft av en människa som orkar vara sig själv. Men det är också så hemskt, att det gått så långt. I detta marknadssamhälle som tjänar på att få oss att känna att vi inte duger. Då blir jag en ikon för att jag är mig själv. Är vi inte tryggare än så?” undrar Stina Wollter.

SARA EDSTRÖM är konstnär från Luleå. Hon är med och driver det feministiska Galleri Syster och har nu för första gången i livet precis som Stina Wollter tagit klivet från bildkonsten och in i musiken. Musik som hon kallar för sina Midlife Crisis Pop Songs. Så här säger hon själv:

”Folk säger till mig, nej, du ser inte ut som att du har någon medelålderskris
Folk säger till mig, nej, du ser inte medelålders ut
Folk säger till mig, du ser mycket yngre ut än så
Men den som någonsin haft en kris vet att vi blir experter på att se glada ut
Men den som är i min ålder vet att varje sådan komplimang om att se ung ut bara är ytterligare ett bevis på att ungdom är bättre än åldrande
Att se ung ut är bättre än att se gammal ut
Jag säger, det här är min kris
Jag säger, det här är min ålder
Jag säger, det här är min kropp
Det här är min tid”

På Musikens Makt möts de båda i ett samtal om kropp, konst, motstånd, förändring, och framtid.

 

stinasarabw